Banner Beheercommissie Natuur LSO - Vilda / Yves Adams - Groot Rietveld
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in include() (regel 3 van /var/www/vhosts/k00012.local/htdocs/sites/all/modules/views_bootstrap/templates/tab/views-bootstrap-tab-plugin-style.tpl.php).

Slik en schor

Slik en schor

Het slik is het gedeelte van de oever dat bij elke vloed overspoelt. Slechts weinig planten kunnen in deze omstandigheden groeien. Eenden en steltlopers fourageren er op wormen, krabben en kreeftjes. Bij ieder getij wordt een dun laagje slib afgezet waardoor slikken opslibben en langzamerhand boven de hoogwaterlijn uitsteken.

Schorren overspoelen enkel bij springtij. Deze getijdenwerking veroorzaakt opslibbing op de ene plaats en erosie op de andere. De schorranden kunnen afkalven, centraal ontstaan geulen en tegelijk ontstaan nieuwe stukjes schor. Dit dynamisch milieu herbergt een aangepaste flora en fauna. Er groeien plantensoorten die een tijdelijke overstroming – zelfs met zout of brak water – goed verdragen. In het brakke deel van het estuarium herbergen deze gebieden de Europese habitattypes 1310 (slikken met zeekraal), 1320 (schorren met slijkgras) en 1330 (schorren). 

Binnen dit natuurtype kunnen drie subtypes worden onderscheiden met specifiek belang voor avifauna: Rietschor, Begraasd schor en Slikken met eilanden.

Gebieden van dit habitat

Gebied Oppervlakte Habitat GRUP Oppervlakte GRUP
Brakke Kreek 36 hectare Slik en schor
GGG Doelpolder Strand en plas, Slik en schor, Weidevogelgebied 307 hectare
Ketenisseschor Slik en schor
Paardenschor 14 hectare Slik en schor 14 hectare
Polders van Kruibeke Slik en schor, Weidevogelgebied
Prosperpolder Noord 194 hectare Slik en schor 194 hectare
Schor Ouden Doel Slik en schor